Octrooi- en auteursrecht en het MKB

Inhoud

Softwarepatenten

Softwarepatenten gaan voor het midden- en kleinbedrijf zeer nadelig uitpakken. Europese MKB-associaties als UEA-PME en CEA-PME beseffen dit. In Nederland lijkt het MKB echter niet te weten wat haar boven het hoofd hangt. Aanleiding voor Vrijschrift deze mkb.vrijschrift.nl pagina te maken. Niet alleen softwarebedrijven zullen worden geraakt, maar ook andere, zoals internetwinkels. Bovendien leiden softwarepatenten tot minder keus, hogere inkoopprijzen en lagere kwaliteit. En zelfs methoden van zakendoen worden patenteerbaar!

Octrooien kunnen de uitvindingen van MKB-bedrijven beschermen. Dit is echter alleen waar indien het bedrijf er zeker van kan zijn zelf geen patenten te schenden. Zelf over een of enkele patenten beschikken en er tientallen of honderden schenden levert als resultaat slechts op dat de eigen uitvinding geruild moet worden.

Software is ideeënrijk. Het voorstel van de Raad van Ministers zal software patentenrijk maken. Tientallen, zo niet honderden patenten per product zijn geen uitzondering. Grote bedrijven bouwen grote octrooiportefeuilles op, sluiten onderling kruislicentieovereenkomsten af. MKB-bedrijven hebben tientallen of honderden licentieovereenkomsten nodig, voor de redelijke prijs van enkele procenten van de omzet per licentie: dit is onmogelijk. Zij worden buitengesloten. Innovatie door MKB-bedrijven wordt gehinderd. Deutsche Bank Research wees op de negatieve gevolgen van de Raadsversie voor het MKB. Ook Graham Vickery, hoofd onderzoek ict-beleid bij de OESO, wees op de negatieve gevolgen voor MKB-bedrijven.

Een MKB-bedrijf kan nooit een portfolio van duizenden octrooien opbouwen à 50.000 euro per stuk. Verdedigen tegen een aanklacht, zelfs als die onterecht is, kan voor een MKB-bedrijf te duur zijn. Het voorkomen van patentinbreuk is zo goed als onmogelijk (Rosa Software). De Raadsversie schept een juridisch mijnenveld voor het MKB.

Software wordt beschermd door het auteursrecht, een bescherming die er voor gezorgd heeft dat software een bloeiende ontwikkeling doorgemaakt heeft. Software verschilt van andere industriële producten, die beter beschermd kunnen worden door octrooien. Software bouwt voort op eerdere ontwikkelingen. Octrooien hinderen cumulatieve ontwikkelprocessen (Bessen-Hunt). Er is een richtlijn nodig die octrooien op pure software en methoden van zakendoen verbiedt. Patentering van pure software toelaten zal te negatieve gevolgen hebben voor het MKB, dat 80% van de nieuwe banen schept in Europa.

Wat Nederlandse bedrijven hiertegen kunnen doen

De problematiek

Webshop

Methoden van zakendoen

Juridisch mijnenveld

Midden- en kleinbedrijf

Werk scheppen

Stapelingen van patenten: Monopolievorming

Patenten goed voor het MKB?

IBM & Microsoft & ... tax

Meer informatie

Octrooi- en auteursrecht en het MKB (last edited 2009-05-30 23:35:25 by localhost)