ACTA


STOP ACTA, handel NU!

ACTA is internationale wetgeving bedoeld om keihard op te kunnen treden tegen downloaders, namaakgoederen en generieke medicijnen. Volgens de voorstanders is ACTA het antwoord op de toename van 'piraterij' en de handel in namaak. Maar ACTA kent ook een maatschappij vol verliezers en dat maakt het een bizar initiatief wat allang in de kiem gesmoord had moeten worden. ACTA staat overigens voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement oftewel een internationale handelsovereenkomst om illegale namaak te bestrijden. De Europese Commissie kwam met een mooi propaganda-pamfletje en dat vroeg om een anti-ACTA-pamflet.

Waarom zijn medicijnen zo duur? En waarom sterven er in Afrika zoveel mensen aan AIDS terwijl de kostprijs van de medicijnen uiterst laag is? En waarom is muziek-CD-tje zo duur? Omdat een groep bedrijven niet hoeft te concurreren goede producten tegen concurrerende prijzen. Deze bedrijven misbruiken octrooien, auteursrecht en merkenrecht om hun concurrentie van de markt te drukken. En "Rupsje Nooitgenoeg" wil meer en probeert ons een handelsverdrag ACTA in de maag te splitsen zodat hun megawinsten nog groter worden. De Europese Commissie helpt daar graag aan mee. Maar gelukkig is er een democratie en kan jij je bezorgdheid uiten in de hoop dat politici ACTA smoren. Lees wat je kunt doen om de graaiers te stoppen! STOP ACTA en handel NU!


Als je snel wil weten wat ACTA is, lees dan de rest van deze bladzijde. Natuurlijk is het geweldig als je actie wil ondernemen. Even je handtekening zetten bij Avaaz.org en Access Now! is het minste wat je kan doen. Heb je wat meer tijd? Schrijf dan politici aan, praat me ze, etc., zie hierna.

Wat is er fout aan ACTA?

ACTA is internationale wetgeving bedoeld om keihard op te kunnen treden tegen downloaders, namaakgoederen en generieke medicijnen. Volgens de voorstanders is ACTA het antwoord op de toename van 'piraterij' en de handel in namaak. Maar ACTA kent ook een maatschappij vol verliezers en dat maakt het een bizar initiatief wat allang in de kiem gesmoord had moeten worden. ACTA staat overigens voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement oftewel een internationale handelsovereenkomst om illegale namaak te bestrijden. De Europese Commissie kwam met een mooi propaganda-pamfletje en dat vroeg om een anti-ACTA-pamflet. De propaganda ontkracht:

Fout 1: ACTA is het resultaat van rentseeking

Rentseeking is het behalen van economisch voordeel door de politiek en opinie te beïnvloeden en wetten voor te stellen op basis van eigenbelang zonder dat waarde wordt toegevoegd aan de economie. ACTA is erin gelobbyd door diverse Amerikaanse organisaties zoals de software-industrie, de filmbusiness, en de lokale Buma/Stemra.

Fout 2: ACTA is een internationale organisatie

Men wil ACTA in een internationale organisatie gieten. Dat betekent dat de organisatie onder niemands gezag en controle komt te staan. In de praktijk zien we aan het Europees Octrooibureau waar dat toe leidt. Deze organisatie ziet octrooien allang niet meer als middel om innovatie te stimuleren maar als ordinaire handel: zoveel mogelijk octrooien verstrekken om zoveel mogelijk winst te maken. Door hun onschendbaarheid als internationale organisatie kan niemand ze op de vingers tikken. Bij ACTA kunnen we hetzelfde verwachten want ACTA wordt puur geleid door commerciële motieven van de media- en pillenmaffia en de Vuiton-tasjesfabrikanten.

Fout 3: ACTA gaat voorbij aan economische basisprincipes

Bedrijven overleven door de beste producten tegen de laagste prijs op de markt te zetten. Dit is de keiharde werkelijkheid en de simpele waarheid achter het principe van vrije concurrentie. Het resultaat is een goed lopende economie met bedrijven die voldoende verdienen om te innoveren en consumenten die niet teveel betalen. Welvaart dus. Maar de organisaties achter ACTA hoeven niet te concurreren: ze zetten auteurs-, octrooi- en merkenrecht in om broodnodige concurrentie om zeep te helpen. De gevolgen raken ons allemaal: we betalen veel teveel voor medicijnen, wij verbieden met octrooien de productie van levensreddende aids-remmers terwijl in acht jaar wereldwijd net zoveel mensen aan aids sterven als de gehele bevolking van Nederland en tot slot betalen we voor software, films en muziek veel teveel. Ondanks het downloaden bewijzen de jaarcijfers van deze clubs dat er extreem gegraaid wordt. De balans is al verstoord en ACTA maakt dit alleen nog maar erger.

Fout 4: straffen staan niet in verhouding tot de vergrijpen

Volgens de wet is uploaden van media en namaak van UGG(ly)-laarsjes een inbreuk op de rechten van de rechthebbende. Kijken we naar de VS, dan zijn de juridische acties ronduit onsmakelijk. Een voorbeeld: Mevrouw Jammie Thomas-Rasset is veroordeeld tot een boete van 1,9 miljoen dollar omdat ze 24 liedjes had gedownload - 80.000 dollar per liedje. Even de top 2000 downloaden - wie heeft hem niet - komt dan op een bedrag van 120 miljoen Euro, een gemiddelde harde schijf afvullen komt op 40 miljard Euro. Waar zijn we mee bezig? De vraag is of wij dit soort onzin willen meemaken in een beschaafde rechtstaat.

Fout 5: politici willen iedereen dienen

Politici zijn te lief: ze willen het iedereen naar de zin maken. Maar zachte heelmeesters maken letterlijk stinkende ACTA-wonden want generieke medicijnen worden illegaal en dat betekent dat grote groepen van de wereldbevolking de geoctrooieerde varianten niet meer kan betalen. Bovendien wordt uiteindelijk vrijwel de gehele bevolking gecriminaliseerd - want er zijn weinig mensen zonder gedownload materiaal op hun computer. Politici worden eenzijdig belobbyd en geadviseerd door gebrainwashte ambtenaren.

Fout 6: politici beslissen zonder deskundigheid

Toen de Europese Commissie de deuren wagenwijd open wilde zetten voor softwareoctrooien heeft het organisaties als FFII en Vrijschrift veel moeite gekost om de consequenties voor de samenleving duidelijk te maken bij de politiek omdat het een stoffig en ingewikkeld dossier was. Hoewel de richtlijn gesneuveld is is het jammer dat de richtlijn niet zo geamendeerd is dat de deuren potdicht zijn gemaakt. De gevolgen zien we dagelijks, denk aan de 500 miljoen die Microsoft jaarlijks afroomt bij Android-fabrikanten (lees bij consumenten) zonder ook maar iets te leveren of denk aan de recente strijd tussen Apple en Samsung over de vorm van een mini-schoenendoos of het wel of niet mogen schuiven met je vingers over het scherm: een onzinnige miljardenhandel in gebakken lucht. ACTA is eveneens complex maar zet de deuren voor dit soort juridische moddergevechten nog verder open. Daarom dient iedere politicus de consequenties te doorzien. ACTA raakt namelijk iedere burger in zijn beurs en het hoofd. Voor wie meer verdieping in de materie zoekt is http://action.ffii.org/acta/Analysis een aanrader. Minister Verhagen zegt vrolijk in het NOS-journaal dat met ACTA sites met kinderporno offline gehaald kunnen worden. Jammer dat hij dit document niet gelezen heeft - dan had hij niet zo'n flater geslagen.

Fout 7: ACTA negeert onze auteursrechtwetten

In onze wetgeving staat dat het gebruik van een kopie voor eigen gebruik niet strafbaar is. De wetgever had hiermee een doel voor ogen, bijvoorbeeld een uitzondering voor eigen (studie)gebruik. Het belang van toegang tot informatie en de ontwikkeling van de mensheid heeft een hoger belang dan het afdwingen van rechten. Maar ACTA negeert de ontwikkeling van de burger volledig en maakt downloaden strafbaar.

Fout 8: ACTA 'three strikes out' negeert mensenrechten

De VN is duidelijk hierover. Rapporteur Frank la Rue schrijft onder meer: "De Rapporteur beschouwt het afsluiten van internet-toegang van gebruikers, ongeacht de rechtvaardiging, onder meer wegens van het schenden van intellectuele eigendomsrechten, onevenredig en dus een overtreding van artikel 19, paragraaf 3, van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten."

Fout 9: De lobbyisten verdraaien de feiten

Als we de cijfers over namaak moeten geloven dan is het huilen voor de industrie. De waarheid achter deze krokodillentranen is dat die cijfers uit de duim gezogen zijn. Maar brave ambtenaren slikken als zoete koek. De Algemene Rekenkamer heeft inmiddels het probleem aangepakt. De werkelijke waarheid: record-bioscoopbezoeken en box-office-verkopen. Bovendien zouden veel downloaders toch niet kopen tenzij het wel de moeite waard is en alsnog tot koop overgaan. Soortgelijke situaties zijn waar te nemen met elektronische boeken, vaak stijgen de verkopen van papieren versies als ze ook online beschikbaar zijn. De schade door downloaden is op z'n ergst minimaal en downloaden kan zelfs de verkoop prikkelen. Wat de farmaceutische lobby presteert is uiterst verwerpelijk en schandelijk want hiermee worden generieke medicijnen illegaal onder ACTA en worden grote groepen van de wereldbevolking uitgesloten met dodelijke afloop.

Fout 10: Voor strafbare feiten bestaan al wetten

Een bedrijf dat zich bezighoudt met de vervaardiging van nepmedicijnen heeft bloed aan de handen en dient vervolgd en veroordeeld te worden conform bestaande wetten. Daar is geen ACTA voor nodig.

Fout 11: ACTA verkracht de democratie

ACTA is sneaky naar binnen geloodst. Politici moesten wel hun goedkeuring geven maar niemand wist wat er nu precies beschreven was. Veel politici voelden zich terecht verontwaardigd. Het is een schande en blamage voor de partijen die met ACTA op de proppen kwamen, inclusief de Europese Commissie. Europarlementariër Kader Arif - rapporteur voor ACTA - gooide de handdoek in de ring en hekelde ACTA als een masquerade die maatschappelijke organisaties uitsloot. De Europese Commissie trekt zich daar niets van aan en produceert propaganda-pamfletjes. Daar klopt helaas niet veel van.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie