Auteursrecht experimenteel 0 jaar

Stel dat auteursrecht in zijn geheel zou komen te vervallen. Wat zijn de maatschappelijke consequenties? Komen er nog kranten uit? Maakt Hollywood films? Is het verarming of juist verrijking?

De huidige termijn van auteursrecht is absurd lang en dient de gemeenschap niet - daar zijn de experts het wel over eens. Als gedachtenexperiment de termijn terugbrengen tot 0 jaar is een ander uiterste en kan verfrissende inzichten geven. Op deze bladzijde staat een matrix met consequenties en toelichtingen. Stof tot nadenken.

Matrix

Toepassing

Gevolgen

Alternatief verdienmodel

Knelpunten

Oplossingen

Muziek

Geen royalties meer

Betaalde optredens

Interferentie naburige rechten et al

Knelpunt elimineren

Geschreven woord

Inkomsten stoppen na publicatie

Fooienpot, crowd funding, rijke sponsor

Authenticiteit tekst(zie voetnoot 1). Distributie-monopolisten (Google, maar ook Koninklijke Bibliotheek) kunnen tekst "kapen", d.w.z. d.m.v. filtering en walled gardens/apps de tekst enkel vindbaar maken via betaalde diensten zonder vergoeding voor auteur

Persoonlijkheidsrechten, Aggregratiesites/Bibliotheken die altijd gratis blijven (Project Gutenberg?)

Voetnoot 1. Authenticiteit tekst: Stel dat de tekst van de Max Havelaar subtiel gemanipuleerd wordt, zodat de boodschap van het boek 180 graden wordt omgedraaid, bijvoorbeeld dat zowel Sjaalman als Max Havelaar niets-ontziende schurken zijn die het graai-kapitalisme en de gruwelijkste vormen van kolonialisme en imperialisme verdedigen. Als dit gebeurt tijdens het leven van de auteur, dan kunnen de gevolgen zeer groot zijn (duidelijk herkenbare parodie uitgezonderd.) Auteursnamen en pseudoniemen zijn niet beschermd. Als Emma Jansen (willekeurig gekozen naam) een tekst gepubliceerd heeft, dan kan zij niet iemand anders die toevallig ook zo heet verbieden om onder eigen naam te publiceren, maar ook kan zij een andere schrijver niet verbieden om het pseudoniem Emma Jansen te gebruiken. Hetzelfde geld voor titels. Bij afwezigheid van persoonlijke/morele auteursrechten geven titel en naam auteur dus geen enkele garantie voor de authenticiteit van de tekst. Een isbn-nummer is bijvoorbeeld wel uniek, of een als gedeponeerd handelsmerk beschermde naam van een uitgever, maar, los van het feit dat de meeste mensen geen aandacht aan deze metadata besteden, verschuift dit het probleem enkel van het auteursrecht naar het merkenrecht en het monopolie van internationale registers.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie