Diff for "PetitieReprorecht"

Differences between revisions 4 and 15 (spanning 11 versions)
Revision 4 as of 2005-12-13 21:37:03
Size: 6249
Comment:
Revision 15 as of 2005-12-23 08:49:45
Size: 8991
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 1: Line 1:
Petitie tegen repro-heffingen, tegen kopieer beveiligingen en voor een
normale behandeling van content industrie klanten.
Petitie tegen repro-heffingen
Line 38: Line 37:
etc. omdat de heffing uitsluitend naar auteurs gaat die op de een of etc. omdat de heffing uitsluitend naar auteurs gaat die op de één of
Line 42: Line 41:
voor het werk dat je zelf gemaakt hebt. Bovendien wil men nu ook
heffingen op mp3 spelers, etc. gaan heffen. Daarmee moet je dan dus ook
voor het werk dat je zelf gemaakt hebt. Bovendien wil men ook
heffingen op mp3 spelers, etc. Daarmee moet je dan dus ook
Line 51: Line 50:
platenlabels -- te behartigen, waarbij de belangen van het publiek platenlabels -- te behartigen, en de belangen van het publiek
Line 63: Line 62:
domein onttrokken blijven. Na 30 jaar wordt 95% van alle publicaties
niet meer commercieel geëxploiteerd en is er geen enkele reden waarom
domein onttrokken blijven. Na 30 jaar wordt meer dan 95% van alle publicaties
niet meer commercieel geëxploiteerd[1] en is er geen enkele reden waarom
Line 74: Line 73:
commercieel nut tegenover staat. "Bescherming" van alle werken tot 70
jaar na dood van de auteur is gewoonweg krankzinnig:
commercieel nut tegenover staat.
Line 77: Line 75:
http://www.lessig.org/blog/archives/jason.txt Tot slot de hetze tegen p2p gebruikers. Dit probleem wordt sterk overtrokken. Het
wordt voorgespiegeld alsof zo'n beetje de halve bevolking niets beters te doen
heeft dan hele avonden het internet afstruinen naar muziek en films. Dat is
natuurlijk onzin. Peer to peer netwerken zijn om verschillende redenen in de
praktijk een crime om mee te werken:
 
 * er is geen enkele controle op de kwaliteit van de aangeleverde content. Hierdoor moet men elk bestand na downloaden zelf controleren.
 * er zit geen enkel systeem in de zogenaamde "meta" data, zoals de naamgeving van de bestanden en of alle velden in de bestanden netjes zijn ingevuld, etc.
 * er is geen enkele garantie op een redelijke verbinding. Het kan dagen duren voor een bepaald nummer of film daadwerkelijk gedownload kan worden
 * er is geen duidelijke aanbieder van de content die zaken orderlijk presenteert. Hierdoor gaat veel tijd verloren aan zoeken.
 * er is geen officiele drager met gedrukt hoesje, etc.

Kortom: het is onwaarschijnlijk dat de gemmiddelde huis-vader of -moeder trek heeft
veel tijd te investeren in "gratis" content als een betaalbaar alternatief voorhanden
is, waarbij een goede kwaliteit wordt geboden en men op een makkelijke manier kan
selecteren uit het aanbod, welke vervolgens netjes en overzichtelijk wordt opgenomen
in de catalogus van de eindgebruiker.

Peer to peer dient verslagen te worden door te zorgen voor een beter alternatief, niet
door juridisering en bangmakerij!


Vandaar de volgende petitie.

Ondergetekenden vinden dat:

 * De wirwar van stichtingen en heffingen niet effectief zijn, niet of nauwelijks bijdragen tot een rechtvaardige beloningsstructuur voor auteurs, uiterst willekeurig zijn en met name het midden- en kleinbedrijf onredelijk belasten. Daarom dienen al deze heffingen afgeschaft te worden.

 * De overheid vanuit de algemene middelen doelgericht moet investeren in jong talent, bijvoorbeeld door creo-starters middels fiscale voordelen extra kansen te geven.

 * De standaard duur van bescherming middels het auteursrecht drastisch terug gebracht dient te worden. Te denken valt aan een standaard periode van maximaal 5 jaar, waarbij auteurs die daar prijs op stellen desgewenst tegen een kostendekkende vergoeding verlenging kunnen aanvragen, bijvoorbeeld in stappen van 20 jaar tot een maximum van 80 jaar.

 * De bescherming onder het auteursrecht gerelateerd moet worden aan het moment van publicatie en niet naar het moment van overlijden van de auteur.

 * Er een uitzondering in de wet moet komen die het mogelijk maakt archieven op het internet te publiceren, vergelijkbaar met de uitzondering die voor de thuiskopie gemaakt is. Wanneer een werk langer dan 5 jaar niet meer uit eerste hand te verkrijgen is, mag deze in principe opgenomen worden in digitale archieven op het internet en aldus gepubliceerd worden, mits het werk gratis of tegen kostprijs aan het publiek ter beschikking wordt gesteld. De archiverende instantie moet dit minimaal 3 maand van tevoren aankondigen op een door de overheid aangegeven wijze, opdat de rechthebbende bezwaar kan aantekenen.

 * Er een uitzondering in de wet moet komen die het mogelijk maakt video opnames zoals vakantie videos, amateur optredens, etc. waarbij zijdelings gebruik gemaakt wordt van auteursrechtelijk beschermde werken, gratis of tegen kostprijs te publiceren, wanneer het gebruik van de beschermde werken als ondergeschikt kan worden beschouwd.

 * Er een uitzondering in de wet moet komen die het mogelijk maakt dat eindgebruikers werken voor prive gebruik online mogen delen -- via zogenaamde peer-to-peer netwerken -- voor zover dat om niet commercieel gebruik gaat.

 * De uitzondering in de thuiskopie regelgeving dat in het geval van muziek geen thuiskopie in opdracht mag worden vervaardigd dient te vervallen. In ieder geval wanneer het om archiefmateriaal gaat, zoals boven omschreven.

 * Er een "use it or loose it" clausule dient te komen. Wanneer een werk langer dan 5 jaar niet meer geëxploiteerd wordt, dient de auteursrechtelijke bescherming te vervallen, zodat het publiek vrijelijk over het werk kan beschikken.

 * Dit van groot belang is om ons culturele erfgoed te kunnen conserveren, archiveren en om deze toegankelijk te maken en te houden.



[1] http://www.lessig.org/blog/archives/jason.txt
Line 86: Line 132:


Vandaar de volgende petitie.

Ondergetekenden vinden dat:

* De wirwar van stichtingen en heffingen niet effectief zijn, niet of
nauwelijks bijdragen tot een rechtvaardige beloningsstructuur voor
auteurs, uiterst willekeurig zijn en met name het midden- en
kleinbedrijf onredelijk belasten. Daarom dienen al deze heffingen
afgeschaft te worden.

* De overheid vanuit de algemene middelen doelgericht moet investeren in
jong talent, bijvoorbeeld door creo-starters middels fiscale voordelen
extra kansen te geven.

* De standaard duur van bescherming middels het auteursrecht drastisch
terug gebracht dient te worden. Te denken valt aan een standaard
periode van maximaal 5 jaar, waarbij auteurs die daar prijs op stellen
desgewenst tegen een kostendekkende vergoeding verlenging kunnen
aanvragen, bijvoorbeeld in stappen van 20 jaar tot een maximum van 80
jaar.

* De bescherming onder het auteursrecht gerelateerd moet worden aan het
moment van publicatie en niet naar het moment van overlijden van de
auteur.

* Er een "use it or loose it" clausule dient te komen. Wanneer een werk
langer dan 5 jaar niet meer geëxploiteerd wordt, dient de
auteursrechtelijke bescherming te vervallen, zodat het publiek vrijelijk
over het werk kan beschikken.

* Dit van groot belang is om ons culturele erfgoed te kunnen
conserveren, archiveren en toegankelijk te maken.

Petitie tegen repro-heffingen ======================================================================

Niet minder dan 21 stichtingen zijn in Nederland belast met het innen van vergoedingen voor auteursrecht, naburige rechten, etc. De burger mag vervolgens raden waar de geïnde vergoedingen blijven, want transparantie is ver te zoeken bij de meeste van deze instellingen, welke niet onder de wet openbaarheid van bestuur schijnen te vallen omdat het stichtingen zijn. Binnenkort ook stichting Centraal Justitieel Incasso Bureau?

Het innen van de verschillende heffingen gaat gepaard met een grote dosis willekeur. Zo zijn er heffingen op lege media, ongeacht of men er zijn eigen muziek en/of data op zet of dat men er auteursrechtelijk beschermde werken op zet. Zo worden bedrijven aangeslagen voor het in het bezit hebben van een kopieer apparaat, ongeacht hoeveel auteursrechtelijk beschermde werken men daadwerkelijk kopieert. Zo wordt het plaatsen van een televisie of radio in een ontvangsthal of wachtkamer gezien als "openbaarmaking", terwijl het ontvangen signaal al openbaar is en reeds uitzendrechten betaald zijn. Ook wanneer er CDs of video's worden afgespeeld zijn daar natuurlijk reeds rechten voor betaald.

Toch moet voor een kantine tot 100 vierkante meter waar muziek te horen is jaarlijks bijna 200 Euro neer geteld worden. Voor kantoren en andere bedrijfsruimten moet per medewerker betaald worden, waarbij tot 10 werknemers reeds een kleine 100 Euro per jaar wordt gerekend.

Al met al is de situatie dat er feitelijk nauwelijks een relatie te vinden is tussen de hoeveelheid daadwerkelijk vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt auteursrechtelijk beschermd materiaal en de hoogte van de heffing en worden sommige heffingen gewoonweg dubbel geïnd. De omroep betaalt voor het uitzenden van de muziek en de ondernemer mag nog eens betalen wanneer dezelfe muziek binnen zijn bedrijf uit de luidspreker komt.

Consumenten ergeren zich groen en blauw aan de heffing op CD's, DvD's, etc. omdat de heffing uitsluitend naar auteurs gaat die op de één of andere manier verbonden zijn met genoemde stichtingen, terwijl men ook vaak eigen materiaal en/of materiaal dat door de auteur in het publieke domein is geplaatst op de drager zet. Je moet dan dus een ander betalen voor het werk dat je zelf gemaakt hebt. Bovendien wil men ook heffingen op mp3 spelers, etc. Daarmee moet je dan dus ook nog eens gaan betalen als je de CDs die je gekocht hebt -- en dus rechten over betaald hebt -- op je mp3 speler wil afspelen. Of wanneer je een kopietje maakt voor in de auto.

Het is duidelijk dat enige balans onderhand ver te zoeken is. Het hele systeem van auteursrechten en vergoedingen is te ver doorgeslagen en lijkt vooral de belangen van de content industrie -- Hollywood en de platenlabels -- te behartigen, en de belangen van het publiek steeds verder zijn uitgehold. Zo ver dat dat de grenzen van de redelijkheid overschreden zijn.

Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk een zelf gemaakte vakantievideo waarop een toevallige voorbijganger zijn gettoblaster net even te luid heeft staan te publiceren zonder toestemming van genoemde stichtingen, omdat er immers auteursrecht rust op de muziek die onbedoeld mee opgenomen is, terwijl deze eigenlijk niet ter zake doet.

Een ander punt is de absurd lange periode tot 70 jaar na dood van de auteur waaronder auteursrechtelijk "beschermde" werken aan het publieke domein onttrokken blijven. Na 30 jaar wordt meer dan 95% van alle publicaties niet meer commercieel geëxploiteerd[1] en is er geen enkele reden waarom dergelijke werken niet aan het publiek ter beschikking zouden kunnen worden gesteld, bijvoorbeeld door ze op internet archieven te publiceren.

De koppeling met de dood van de auteur is ook zeer problematisch voor het publiceren van archieven en in het bijzonder als het gaat om tijdschriften en dergelijke. De koppeling van de beschermings-periode aan de dood van de auteur is een blok aan het been als het gaat om het conserveren van ons culturele erfgoed, terwijl daar maar een zeer gering commercieel nut tegenover staat.

Tot slot de hetze tegen p2p gebruikers. Dit probleem wordt sterk overtrokken. Het wordt voorgespiegeld alsof zo'n beetje de halve bevolking niets beters te doen heeft dan hele avonden het internet afstruinen naar muziek en films. Dat is natuurlijk onzin. Peer to peer netwerken zijn om verschillende redenen in de praktijk een crime om mee te werken:

  • er is geen enkele controle op de kwaliteit van de aangeleverde content. Hierdoor moet men elk bestand na downloaden zelf controleren.
  • er zit geen enkel systeem in de zogenaamde "meta" data, zoals de naamgeving van de bestanden en of alle velden in de bestanden netjes zijn ingevuld, etc.
  • er is geen enkele garantie op een redelijke verbinding. Het kan dagen duren voor een bepaald nummer of film daadwerkelijk gedownload kan worden
  • er is geen duidelijke aanbieder van de content die zaken orderlijk presenteert. Hierdoor gaat veel tijd verloren aan zoeken.
  • er is geen officiele drager met gedrukt hoesje, etc.

Kortom: het is onwaarschijnlijk dat de gemmiddelde huis-vader of -moeder trek heeft veel tijd te investeren in "gratis" content als een betaalbaar alternatief voorhanden is, waarbij een goede kwaliteit wordt geboden en men op een makkelijke manier kan selecteren uit het aanbod, welke vervolgens netjes en overzichtelijk wordt opgenomen in de catalogus van de eindgebruiker.

Peer to peer dient verslagen te worden door te zorgen voor een beter alternatief, niet door juridisering en bangmakerij!

Vandaar de volgende petitie.

Ondergetekenden vinden dat:

  • De wirwar van stichtingen en heffingen niet effectief zijn, niet of nauwelijks bijdragen tot een rechtvaardige beloningsstructuur voor auteurs, uiterst willekeurig zijn en met name het midden- en kleinbedrijf onredelijk belasten. Daarom dienen al deze heffingen afgeschaft te worden.
  • De overheid vanuit de algemene middelen doelgericht moet investeren in jong talent, bijvoorbeeld door creo-starters middels fiscale voordelen extra kansen te geven.
  • De standaard duur van bescherming middels het auteursrecht drastisch terug gebracht dient te worden. Te denken valt aan een standaard periode van maximaal 5 jaar, waarbij auteurs die daar prijs op stellen desgewenst tegen een kostendekkende vergoeding verlenging kunnen aanvragen, bijvoorbeeld in stappen van 20 jaar tot een maximum van 80 jaar.
  • De bescherming onder het auteursrecht gerelateerd moet worden aan het moment van publicatie en niet naar het moment van overlijden van de auteur.
  • Er een uitzondering in de wet moet komen die het mogelijk maakt archieven op het internet te publiceren, vergelijkbaar met de uitzondering die voor de thuiskopie gemaakt is. Wanneer een werk langer dan 5 jaar niet meer uit eerste hand te verkrijgen is, mag deze in principe opgenomen worden in digitale archieven op het internet en aldus gepubliceerd worden, mits het werk gratis of tegen kostprijs aan het publiek ter beschikking wordt gesteld. De archiverende instantie moet dit minimaal 3 maand van tevoren aankondigen op een door de overheid aangegeven wijze, opdat de rechthebbende bezwaar kan aantekenen.
  • Er een uitzondering in de wet moet komen die het mogelijk maakt video opnames zoals vakantie videos, amateur optredens, etc. waarbij zijdelings gebruik gemaakt wordt van auteursrechtelijk beschermde werken, gratis of tegen kostprijs te publiceren, wanneer het gebruik van de beschermde werken als ondergeschikt kan worden beschouwd.
  • Er een uitzondering in de wet moet komen die het mogelijk maakt dat eindgebruikers werken voor prive gebruik online mogen delen -- via zogenaamde peer-to-peer netwerken -- voor zover dat om niet commercieel gebruik gaat.
  • De uitzondering in de thuiskopie regelgeving dat in het geval van muziek geen thuiskopie in opdracht mag worden vervaardigd dient te vervallen. In ieder geval wanneer het om archiefmateriaal gaat, zoals boven omschreven.
  • Er een "use it or loose it" clausule dient te komen. Wanneer een werk langer dan 5 jaar niet meer geëxploiteerd wordt, dient de auteursrechtelijke bescherming te vervallen, zodat het publiek vrijelijk over het werk kan beschikken.
  • Dit van groot belang is om ons culturele erfgoed te kunnen conserveren, archiveren en om deze toegankelijk te maken en te houden.

[1] http://www.lessig.org/blog/archives/jason.txt

"Of the 187,280 books published in the U.S. from 1927-1946, only 4,267 are currently available from publishers at any price. In other words, of the entire universe of books published in the United States that are potentially affected by the retroactive 1976 extension, only 2.3 percent remain commercially available, while 183,013, or roughly ninety-seven percent of those works, remain commercially dormant and inaccessible."

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie