RetroRationalism

Whatever you try to call it, Vrijschrift.org is the only community driven organization in the Netherlands covering all aspects of non proprietary (digital) products. We can simply state NPP is under attack, CEC proves it time after time. The community (== not only we) is in trouble, Lisbon agenda a joke, and the problems we face because of a grey population can't be solved while... WE HAVE A SOLUTION!

  • Our international netwerk has problems with the name Vrijschrift.org although it is perfect for the Dutch language area.
  • Based on AndNow there is an emerging need to do what Vrijschrift.org does, but on an international EU or World level.

To cover this we have registered retroratio, the return of common sence, rethinking.

Please read AndNow and lets create that network. Put your comments here.

Van Wiebe:

Benjamin Henrion had het ooit over het schrijven van een boek over swpats. Ik werd daar wat lacherig van tot het moment dat ik deze enthousiaste wereldverbeteraar ontmoette. Wat hij werkelijk bedoelde was een soort van collaboratief wiki project.

Dat is waar ik 200% achter sta. Daar zouden we voor moeten gaan met zijn allen, dat zet ons op de kaart en maakt ons een hoogwaardig adviesorgaan. Niet dat dat ons doel zou moeten zijn, maar het maakt beinvloeding van beleid wel mogelijk. We lullen wat af op de maillists en dat resulteert te weinig in publiceren. Als wij het met elkaar eens zijn, dan is het uiterst wenselijk dat ook nog even naar de rest van de wereld te communiceren. Een gapend cultureel gat tussen "ons" en "de anderen" moet gedicht worden!

Ik haal graag mijn eerste publieke swpat-optreden aan op Megabit 2003 alwaar ik ook Johanna ontmoette. Mijn beperkte swpat intro-speech en bijdrage was een reden voor ECP om Vrijschrift te vragen om mee te denken over auteursrecht nota bene!

De behoefte aan dergelijke adviesorganen uit het veld is groot en wederom is benutting van onze communicatie-infrastructuur een randvoorwaarde om hiertoe te komen.

Over Vrijschrift kan ik kort zijn. Ik denk dat het de enige belangenorganisatie in Nederland is die daadwerkelijk community driven is waar het gaat om het brede begrip non proprietary. Daarmee overtreffen we andere organisaties qua effectiviteit ver en dat blijkt hard nodig. De recente swpat-acties leveren het bewijs. Het samenwerken met talenten, de mensen op de pg en swpat lijst en mensen buiten onze organisatie als Richard, Michael, Hartmut en vele vele anderen levert extreem waardevolle resultaten. Dat is wat ik bedoel met retro rationalisme. Niet links of rechts, kapitalistich of communistisch, liberal of sociaal, rood of groen, monetaristisch of Keynesiaans, niet eens best of both maar wel een nieuwe waarheid met als kenmerk best of all! De kern van het verhaal is dat we moeten stoppen met denken in extremen zoals meer "IP" is altijd goed. Er zijn dingen ernstig fout gegaan in het verleden. Hoe is het zover kunnen komen dat recent een auteursrecht termijn van 70 jaar na overlijden is bekrachtigd? Dat Fourtou gewoon dit jaar wegkwam met een EUCD? Het is tijd voor een nieuwe waarheid. Een waarheid waarin in ieder geval mensen weer leren op basis van ratio beslissingen te nemen.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie