TmpPersbericht

====================================================================== EU neemt Big Brother-richtlijn aan, negeert industrie en burgers ======================================================================

14 december 2005 (Straatsburg, Frankrijk) -- Het Europees Parlement heeft vandaag een richtlijn aangenomen die alle communicatie binnen de EU in de gaten zal houden. Hiermee komt de grootste surveillance-databank ter wereld tot stand. "Vanaf vandaag moeten alle EU burgers gevolgd en gecontroleerd worden zoals de eerste de beste misdadiger", zegt Pieter Hintjens, voorzitter van de FFII.

De Richtlijn over de Bewaring van Gegevens werd aangenomen met 378 tegen 197 stemmen, na een deal tussen de Raad en de leiders van de twee grootste groepen in het Parlement, de EPP-ED (conservatieven) en de PSE (socialisten). De rapporteur voor de richtlijn, Alexander Alvaro (liberalen) liet uit protest zijn naam van het rapport verwijderen. Opvallend is het verschil tussen de Nederlandse en Belgische stemmen. De Nederlanders stemden - op het CDA na - ronduit tegen de richtlijn, terwijl de Belgen de richtlijn als zoete koek aannamen.

Jonas Maebe van de FFII zegt: "Deze richtlijn verplicht - als onderdeel van andere harde maatregels - tot het opslaan van de afzender en geadresseerde van alle e-mail die u verstuurt, en uw lokatie en beweging tijdens het bellen met een mobiele telefoon. Verder zegt de richtlijn niets over wie de kosten moet betalen voor het bijhouden van al deze gegevens. Dit zal de interne markt voor telecommunicatie ernstig verstoren."

"Hierbij komt nog dat de richtlijn geen rekening houdt met hoe internetprotocollen functioneren. Bij telefonie via het internet is het bijhouden van die gegevens bijvoorbeeld in het algemeen onmogelijk zonder in alle gegevenspakketjes te gaan kijken. De reden is dat dergelijke verbindingen niet noodzakelijk via een centrale server gebeuren die de noodzakelijke boekhouding kan doen. En dan heb je nog technieken zoals "tunnelen" (VPN's) die het simpelweg onmogelijk maken om naar de inhoud te kijken", voegt hij toe.

De verzamelde gegevens kunnen beschikbaar gemaakt worden zonder speciale bevelschriften te vereisen, en zonder beperking tot een bepaald soort misdaad. Er zal geen onafhankelijke toetsing zijn, evenmin als extra privacy- of veiligheidsmaatregelen. De gegevens zullen worden bijgehouden voor periodes gaande van zes maanden tot een willekeurige duur waarvan de Commissie door een lidstaat overtuigd kan worden.

Hartmut Pilch van de FFII besluit: "Dit resultaat bewijst dat we steeds waakzaam moeten zijn en vanaf het begin aan elke relevante richtlijn moeten werken. Op dit moment dreigt bijvoorbeeld ook de geplande IPRED2 richtlijn, die eveneens unaniem door de industrie en de burgerrechtenbeweging verworpen wordt. IPRED2 betekent dat iedereen die door een octrooi verrast wordt vervolgens als crimineel bestempeld wordt."

====================================================================== Achtergrondinformatie ======================================================================

* Stemanalyse van de Belgische en Nederlandse Europarlementariƫrs:

* Overzicht van de gevolgen van de belangrijkste amendementen

* Nederlandse video stream van de plenaire sessie van vandaag

* Video stream in de oorspronkelijk taal van de plenaire sessie

* Bewaring van gegevens: wetgevende worstenmachine in overdrive

* Nieuws, opinies over en analyses van de richtlijn

* Permanente link naar dit persbericht

========================================================================== Contact ==========================================================================

Ante Wessels: ante at vrijschrift.org tel +31 (0)6 100 99 063

Jeroen Dekkers: jeroen at vrijschrift.org tel. +31 (0)6 2484 2549

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie