octrooiparadox

Jim Bessen en (Nobelprijswinnaar) Eric Maskin toonden in een geruchtmakende studie aan dat in dezelfde tijd dat er veel meer softwareoctrooien werden aangevraagd, in feite minder werd geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling op dit gebied. Dat wijst op juridisering van de concurrentiestrijd, zonder dat de maatschappij daar beter van wordt.

Het verschijnsel is echter geenszins uniek voor software, maar wordt bijv. ook waargenomen op het gebied van halfgeleidertechnologie: Bronwyn H. Hall & Marie Ham, 'Patent Paradox Revisited: Determinants in the US Semiconductor Industry, 1980-1994'.

Al zijn dit Amerikaanse studies, bedrijven elders ter wereld in dergelijke bedrijfstakken zullen ongetwijfeld soortgelijke verschijnselen vertonen, al was het maar omdat een agressieve octrooipolitiek van bepaalde (Amerikaanse) bedrijven andere bedrijven elders kan dwingen tot een kostbare, en eigenlijk zinloze defensieve octrooipolitiek.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie