Revision 11 as of 2005-04-28 14:02:48

Clear message

TechnoTransfer

Technologietransfer en innovatie binnen de kenniseconomie

Wetenschappelijk onderzoek aan kennisinstellingen wordt binnen de discussie over de kenniseconomie beschouwd als van strategisch belang voor innovatie. Transfer van door fundamenteel en toegepast onderzoek vergaarde kennis en technologie naar innovatieve oplossingen binnen de markt behelst een proces dat zowel academische vrijheid enerzijds als vrije concurrentie anderzijds vereist.

Casus: informatica en software engineering

Binnen de wetenschap vergen op het terrein van informatietechnologie de epistemologische status van software en de classificatie van software engineering binnen de technologie speciale aandacht.

De (markt)onafhankelijke statuut van de informatica

De informatica als zuiver en toegepaste wetenschap vormt de bakermat voor ideeën, methoden, algoritmen en programmatuur die leiden tot ICT-innovatie binnen het bedrijfsleven.

Informatica en innovatie binnen de informatietechnologie

De verhouding tussen informaticaonderzoek en ICT-innovatie is één van toeleverancier en afnemer. Software vormt zowel aan de 'upstream' als de 'downstream' kant van deze keten een exclusief domein uitgesloten voor patentering.

Positionering van de Nederlandse informatica-instellingen

Wetenschappelijke onderwijsinstellingen:

  1. Erasmus Universiteit Rotterdam
  2. Katholieke Universiteit Brabant
  3. Radboud Universiteit Nijmegen
  4. Rijksuniversiteit Groningen
  5. Technische Universiteit Delft
  6. Technische Universiteit Eindhoven
  7. Technische Universiteit Twente
  8. Universiteit van Amsterdam
  9. Universiteit Leiden
  10. Universiteit Maastricht
  11. Universiteit Utrecht
  12. Vrije Universiteit Amsterdam

Wetenschappelijke instellingen en verbanden:

HBO-instellingen:

Beroepsverenigingen:

Raakvlak met het FFII Sektor project

Kennis- en technologietransfer op het terrein van software engineering in Nederland behelst een representatief lokaal economisch subsysteem binnen de Europese software-industrie. Het FFII Sektor project [http://wiki.ffii.org/SektorEn] stelt zich ten doel om de economische achtergronden en implicaties van softwareoctrooien voor deze algehele sector in kaart te brengen.

De inhoud van deze site is zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder zowel de GNU Free Documentation License als de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie